Maatwerk software is duur, en standaard software inflexibel en dwingend. Hoewel deze generalisatie voor IT-managers al een dilemma op zich is, ligt het in de praktijk ook nog eens een tikkie genuanceerder. ‘Confectie software’ kan namelijk voor veel gebruikers zitten als gegoten, terwijl we anderzijds een herwaardering zien voor maatwerk software in een tijd waarin SaaS wordt gepresenteerd als de oplossing voor al je problemen. Ga er maar aan staan.

Platgeslagen processen

Een artikel in Computable met de titel ‘Standaard software is maatwerk’ maakt het er ook nog eens niet makkelijker op. Als je het van een afstand bekijkt, lijkt de keus voor standaard software vaak voor de hand liggend. Immers, als je processen 'platslaat' dan blijven relatief eenvoudige principes over. En ja, dan past standaard software al snel. Maar wat natuurlijk ook gebeurt als je processen platslaat, is dat details verdwijnen. Soms kleine, maar soms ook grote. De gedachte is dat zolang de primaire functionaliteit geborgd is, de details nog wel worden ingevuld of zelfs onbelangrijk worden. Was het in de praktijk maar zo’n feest. Want al te vaak blijken die 'details' toch belangrijker dan op voorhand gedacht.

Niet alledaags

Dat kan zelfs gênante vormen aannemen, weten we uit eigen ervaring. Zo liep ik een tijdje geleden voor de aanschaf van een auto een showroom binnen en werd al snel mijn wensenlijstje opgetekend. We begonnen met de kleur. De verkoper pakte de brochure erbij en bleef minutenlang schakelen tussen papier en PC. ‘Wat ben je aan het doen?’, vroeg ik uit belangstelling. ‘Nou, omdat je een niet-alledaagse kleur wilt, weet ik de code niet uit mijn hoofd’, was het verrassende antwoord. ‘Maar dat kun je toch gewoon in je systeem terugvinden?’, probeerde ik nog. Het antwoord dat volgde was nog verrassender dan het eerste: ‘Dat gaat niet, omdat de code in de brochure niet overeenkomt met die in ons ERP-systeem’. Dus.

Losse eindjes

De ‘oplossing’ was een los tooltje dat de ERP-leverancier had gemaakt om de kleurcode uit de brochure te vertalen naar de code die het ERP-systeem dicteerde. Hoezo ‘losse eindjes’? Een typisch geval ook van aan elkaar koppelen van legoblokjes die eigenlijk niet passen hetgeen, als gevolg van ingrijpen door dure consultants, toch nog duur en vaak nodeloos ingewikkeld kan uitpakken. Modularisatie en configuratiemogelijkheden hebben zo hun grenzen. Anderzijds gaat het veel te ver om in alle gevallen te pleiten voor volledig maatwerk. Ons devies: gebruik standaardsoftware waar het kan, en maatwerk waar het toegevoegde waarde heeft.

Bij Software Foundry streven we daarom altijd naar de juiste functionele balans en zoeken we altijd naar de ‘sweet spot’, oftewel daar waar standaardsoftware stopt en maatwerk begint. En die vinden we gelukkig ook altijd.

Manfred Suttorp

Directeur Software Foundry