Een klant van ons kwam onlangs met een interessante vraag. Hij wilde graag inzicht in hoelang ieder van zijn medewerkers precies bezig was met het scannen van producten bij de bedrijven waar ze kwamen om de voorraad te tellen. Hij stelde voor alle medewerkers toe te voegen in de portal die barcodes scant. Wij draaiden het om: waarom zou je niet iedereen gewoon een eigen barcode geven? Juist door even met andere ogen naar een probleem te kijken, kom je tot vernieuwende oplossingen.

Het betreffende bedrijf heeft honderden medewerkers. Het zou niet werkbaar zijn om de namen van al deze medewerkers in de software te integreren, om die vervolgens zichtbaar te maken op het kleine scherm van een scanner. Op de werkvloer ben je dan onnodig veel tijd kwijt aan het bij iedere locatie opnieuw scrollen door de lijst om je eigen naam te selecteren. Veel handiger is het dan om elke medewerker een eigen label met persoonlijke barcode te geven, dat ze kunnen dragen op hun werkkleding. Voordat ze op locatie beginnen te tellen, hoeven ze alleen even die barcode te scannen, om vervolgens van start te gaan met het echte werk. Dat werkt een stuk efficiënter.

Tunnelvisie

Wat we in de praktijk vaak zien gebeuren, is dat er een soort tunnelvisie ontstaat doordat je al zo lang werkzaam ben binnen je eigen vakgebied. Je blijft in hetzelfde cirkeltje ronddraaien. Het is lastig om daar los van te komen en buiten de bestaande kaders te denken. Het helpt om een onafhankelijke ‘buitenstaander’ erbij te betrekken. Dat is ook vaak onze rol. Wij hebben ons bewust niet gespecialiseerd in één specifieke branche. Van scheepvaart en industrie tot logistiek en retail: we pakken het allemaal aan. Het maakt dat we de uitdagingen van onze klanten kunnen benaderen vanuit een open blik, wat ons in staat stelt met frisse ideeën te komen.

Tips

We geven je vanuit onze ervaring graag een aantal tips mee zodat je ook zelf ‘vrijer’ kunt kijken naar de uitdaging waar je mee worstelt:

1. Begin bij het probleem

Het is verleidelijk om meteen te focussen op de oplossing. In onze ervaring kun je echter het beste beginnen bij het probleem: hoe zit je bedrijfsproces in elkaar en waar loop je nu precies tegenaan? Als je daar een helder beeld van hebt en weet waar de pijn zit, blijken meestal opeens meerdere oplossingen denkbaar.

2. Denk buiten de grenzen van je eigen bedrijf

Ja, we weten het, dat is heel moeilijk. Het vergt veel inlevingsvermogen. Het streven is - al spelende met de ideeën die in je opkomen - een Aha-moment te creëren. “Zo heb ik er eigenlijk nog nooit naar gekeken.” Als je dat denkt, weet je dat je op de goede weg bent.

3. Vraag iemand uit je netwerk om mee te denken

Uiteraard moet dat dan wel iemand zijn van buiten jouw bedrijf. Vaak willen we niet toegeven dat we feilbaar zijn maar het is juist ontzettend krachtig om te erkennen dat je er niet uitkomt en bij iemand anders aan te kloppen voor hulp. Je kunt onmogelijk alles zelf weten en kunnen. “Ik weet het niet meer: wat denk jij ervan, wat zou jij doen?” Het vergt moed om die vraag te stellen. Persoonlijk benut ik regelmatig mijn broer, eveneens ondernemer, als sparringpartner. Het is fijn om af en toe te kunnen spiegelen, het levert altijd waardevolle ideeën op. In onze visie is zelfreflectie een must. Ga dan ook actief op zoek naar mensen in je netwerk die met je mee willen denken. Geloof ons, de meesten vinden het hartstikke leuk om te doen. Je zult er ongetwijfeld verbaasd over staan hoeveel mensen je willen helpen als je die vraag maar durft te stellen.

Wil je dat wij eens kritisch kijken naar de uitdagingen waar jouw bedrijf tegenaan loopt? Neem dan vooral contact met ons op.