Bij de meeste software die wordt ontwikkeld staat gemak voor de gebruikers centraal. De ontwikkelaars van die software zijn echter zelf ook mensen (echt waar) en kunnen ook wel wat gemak gebruiken. Die krijgen ze onder andere in de vorm van tools als Logic Apps en Power Automate voor systeemintegratie. Met low-code ontwikkelplatforms zoals deze kunnen ze zelfs zonder te programmeren maatwerk software bouwen. En wat zij kunnen, kun jij tot op zekere hoogte ook!
‘Citizen development’
Dat low-code ontwikkelen, ook wel iets te makkelijk ‘citizen development’ genoemd, juist nu aan populariteit wint, is vrij logisch. Goede programmeurs zijn namelijk schaars, dus wordt er gezocht naar mogelijkheden om het vak wat breder toegankelijk te maken. En hoewel er ook bij low-code ontwikkelen de nodige vaardigheden komen kijken, heeft het zeker potentie. Developers kunnen zich, door visuele blokken met bestaande code in een workflow te slepen, meer concentreren op de business-logica. Als je pak ‘m beet 90 procent van de applicatie visueel kunt modelleren, hoef je je tanden als developer alleen nog in de overige 10 procent te zetten.
Sneller en goedkoper
Uiteindelijk heb je dus minder tijd en minder gespecialiseerde kennis nodig voor hetzelfde werk. Met lagere kosten en een kortere time-to-market voor klanten en gebruikers. Voor fundamentele c.q. complexe software-ontwikkeltrajecten liggen die percentages anders en zal relatief meer moeten worden geprogrammeerd. Om ook dit zoveel mogelijk te beperken, wordt er in toenemende mate gewerkt met templates en slimme basis-frameworks om snel een basisstructuur neer te zetten. Ook hier kan worden geput uit allerlei componenten, een soort halffabrikaten, zoals identity management en allerlei cloud-native componenten. Hierdoor verschuift (ook) maatwerk enigszins richting orkestratie in plaats van telkens opnieuw het wiel uitvinden.
Vorm van ‘co-creatie’
Voor jou of je IT-collega’s is low-code ontwikkelen tevens een mooie kans om een al dan niet verborgen ambitie om eens in de huid van een developer te kruipen, waar te maken. Los van extra kostenbesparingen werkt zo’n stukje ‘co-creatie’ bovendien de participatie en betrokkenheid bij het ontwikkeltraject in de hand. En waarom niet eerst beginnen met het zelf aan elkaar knopen van bestaande software en -componenten met behulp van Logic Apps? Met andere woorden: kijk eens wat je zelf kunt en laat de rest aan ons over. Daar word je in feite beiden beter van!
Sta jij op het punt om software te laten bouwen en wil je weten wat voor jou de beste keus is? En wat je eventueel zelf kunt doen? Neem dan eens contact met ons op via info@softwarefoundry.nl of 085 273 79 43.