Edison, Bell, Da Vinci en Pasteur: zomaar wat grote ‘innovators avant la lettre’. Stuk voor stuk verlichte geesten die de wereld een ander aanzicht hebben gegeven. Vraag jij je wel eens af wat deze iconen zouden vinden van de talloze ‘innovaties’ die dagelijks over ons worden uitgestrooid? Wij wel. Grote kans dat de reacties zouden variëren van een minzaam lachje tot onbegrip en zelfs plaatsvervangende schaamte. Waarom wij ons hier druk over maken?

Geen doel op zich

Innovatie is misschien wel hét cliché van de laatste jaren. Omdat bijna iedereen het te pas en te onpas gebruikt, wordt het betekenisloos. Alsof het doel al bereikt is wanneer je het woord alleen al laat vallen. In het gunstigste geval omvat de ‘innovatie’ niet veel meer dan een variatie op een bestaand product of dienst. In andere gevallen is het in feite een onvervalste, maar goed gecamoufleerde kopie van wat een concurrent al aanbiedt. Vernieuwing is ook geen doel op zich, maar moet een doel dienen zoals het verbeteren van efficiëntie, een kostenbesparing of nieuwe dingen mogelijk maken.

Slimmer investeren

Wat we steeds vaker zien is dat bedrijven zichzelf als het ware kopiëren door oude software in een nieuw technologisch jasje te gieten. Dat kan zelfs contraproductief uitpakken. Op zich is er natuurlijk niks mis met het vervangen van verouderde technologie door iets eigentijds, bijvoorbeeld wanneer leveranciers geen ondersteuning meer bieden voor hun end-of-life software. Maar is dat juist niet een uitstekende gelegenheid om eens te kijken of de werkwijze van die software zelf nog wel past bij de huidige tijd en bij de oorspronkelijke probleemstelling? Domweg nabouwen wat al jaren in gebruik is, is wat ons betreft een gemiste kans.

Verfrissend

Grijp de gelegenheid aan om eens kritisch naar je bestaande processen te kijken. Of beter nog: te laten kijken. Een externe partij is immers niet bedrijfsblind en dat werkt vrijwel altijd verfrissend. Zeker als het iemand is die out of the box kan denken. Zo hebben wij zelf de afgelopen tijd een vooraanstaande leverancier van monitoring- en lokalisatiesoftware voor de scheepvaart, tot grote tevredenheid van hun kanten, van zeer nuttige extra functionaliteit voorzien. En zij waren bepaald niet de eerste. Dit advies levert ons waarschijnlijk geen Innovation Award op, maar wel tevreden klanten. En dat is bij ons nou juist wel een doel op zich.