Systeem- en appintegratie. Door de snelle technologische ontwikkelingen wordt het steeds belangrijker dat software eenvoudig geïntegreerd kan worden. Gelukkig hoeft dat, zelfs bij de huidige schaarste aan IT-personeel, geen probleem te zijn. Dat is onder meer te danken aan de beschikbaarheid van API’s en integratietools als Power Automate en Logic Apps. We leggen graag uit wat deze tools zo bijzonder maakt.

Brug tussen API’s

In onze vorige blog vergeleken we API’s (Application Programming Interface) met een adapter. Een API zorgt er namelijk voor dat twee systemen of applicaties via een vertaalslag data met elkaar kunnen uitwisselen. Om die vertaalslag te kunnen maken, was tot voor kort meestal nog maatwerk nodig. Met de komst van Power Automate/Logic Apps is dat in veel gevallen niet meer nodig. Deze integratietools fungeren namelijk als brug tussen de API’s en en zorgen ervoor dat data van systeem A in systeem B ‘past’. In die zin werken ze dus als een soort verlengkabel.

‘Triggers’ en acties

Met Power Automate en Logic Apps kunnen developers bedrijfsprocessen sneller en op een begrijpelijke manier automatiseren c.q. systemen integreren middels workflows zonder zelf veel code te hoeven schrijven. Het mooie is verder dat deze functionaliteit, die werkt op basis van ‘triggers’ en acties, gewoon in Office 365 zit en meer dan 250 standaard ‘connectoren’ bevat. Dat is inclusief Dropbox, Twitter , SQL Server, Dynamics, Sales Force, SharePoint en zo’n beetje alle clouddiensten van Microsoft.

Talloze mogelijkheden

Logic Apps/Power Automate biedt developers bijvoorbeeld de mogelijkheid om:

  • Bedrijfsprocessen eenvoudig te automatiseren (bv koppelingen tussen een CRM enerzijds en een financieel pakket of SharePoint anderzijds, of tussen ERP en een webshop).
  • Automatische herinneringen te sturen bij achterstallige taken.
  • Bedrijfsgegevens van het ene naar het andere systeem verplaatsen.
  • Automatisch BTW-nummers te controleren.
  • Automatisch bevestigingsmails te versturen voor inkoopaanvragen.
  • Afhankelijk van het weer de agenda van monteurs aan te passen.
  • Leads te versturen naar accountmanagers.
  • Acties te verbinden zodra een formulier is ingevuld.

Sneller en dus goedkoper

Omdat het voor developers dus meer een zaak is van configureren dan programmeren, profiteert de klant van veel goedkopere en snellere systeemintegratie. Je zou overigens kunnen denken dat we ons als leverancier van maatwerk software hiermee een beetje in onze eigen voet schieten. Maar zo zien wij dat niet, want maatwerk informatie is ook wat waard. En dan hebben we liever dat jij het van ons hoort dan van een ander. Daar komt bij dat wij klanten natuurlijk prima kunnen helpen om dit op te zetten, aangezien we alle kennis hiervoor in huis hebben.