Als we bij (nieuwe) klanten over de vloer komen voor het ontwikkelen van een stuk software, dan worden we steeds vaker getrakteerd op de vraag ‘Hoe moeilijk kan het zijn?’. In een tijd waarin zelfs rocket science geen rocket science meer is en alles maakbaar lijkt, is dat best begrijpelijk. In de praktijk, en zeker die van B2B, ligt dat echter wat genuanceerder.

Ander verdienmodel

We vermoeden dat de onderschatting in elk geval deels voortkomt uit de ontwikkelingen in de consumentenmarkt. Artikelen op internet met koppen als ‘Een app maken is helemaal niet zo moeilijk als je denkt!’ en ‘Zo maak je een app in 7 stappen’ werken wat dat betreft als olie op vuur. Wat vaak wordt vergeten, is dat deze appjes geen maatwerk bevatten, de toepassing vrij simpel is en dat ze bovendien gratis te downloaden zijn. Er ligt immers een heel ander verdienmodel aan ten grondslag dan in de zakelijke markt. Software die daar wordt ontwikkeld is, zelfs bij veel SaaS-oplossingen, verre van standaard.

Open kaart spelen

De neiging die veel managers hebben om processen als het ware plat te slaan en tot de kern terug te brengen, maakt het er voor softwareontwikkelaars niet makkelijker op. ‘We hebben zoiets toch al eens eerder gedaan?’ is een veelgehoorde opmerking. Daarbij worden vaak appels en peren vergeleken. Hoewel het commercieel misschien handiger zou zijn om het spelletje dan maar mee te spelen, kiezen we er bij Software Foundry steevast voor om open kaart te spelen. En dus uit te leggen dat er meer bij komt kijken dan je denkt, en dat het vaak geen kwestie is van plug & play.

Complexe processen

Het eerlijke verhaal is namelijk dat processen vaak complexer zijn dan gedacht. Tijdens een gesprek komen uitzonderingen en details boven water die in het bedrijf al zó ingesleten zijn dat ze over het hoofd werden gezien en voor lief genomen. Het is goed om in de beginfase flink door te vragen, om te vermijden dat gemiste details later extra kosten veroorzaken. Loopt jouw organisatie met plannen voor nieuwe software? Neem dan eens contact met ons op via info@softwarefoundry.nl of 085 273 79 43.