Tegenwoordig kun je bij iedere koffiebar met een stempelkaart je koffie betalen. Je zit nergens aan vast en stempelt gewoon af op het moment dat jij zin hebt in een kopje koffie. Waarom zou dat bij maatwerk software niet kunnen? Een klant van ons opperde het idee tijdens een gesprek: “Ik wil jullie gewoon snel en flexibel kunnen inzetten als ik tegen een probleem aanloop bij de software die jullie voor mij hebben ontwikkeld.” De oplossing: Software-to-go in de vorm van een strippenkaart!
Normaal gesproken wordt na het opleveren van maatwerk software over het algemeen een Service Level Agreement (SLA) afgesloten met een klant. Hierin spreek je met elkaar af dat je de software die je gemaakt hebt, voor een specifieke periode blijft ondersteunen bij het desbetreffende bedrijf. Het komt er op neer dat je als IT-bedrijf de benodigde knowhow vasthoudt om deze in te kunnen zetten zodra dat nodig is. En als klant ben je er zo van verzekerd dat de software doordraait de komende jaren. Hartstikke mooi natuurlijk maar daar hangt wel een prijskaartje aan vast: meestal bedraagt het 10 tot 20 procent van de opdrachtsom en dat gaat soms om behoorlijk hoge bedragen.
SLA of strippenkaart
Als de kwaliteit van je software goed is, is de behoefte aan support - op aanpassingen als gevolg van veranderende wet- en regelgeving na - in principe echter minimaal. Alle reden dus, zeker in deze tijdsgeest waarin flexibiliteit een must is, om na te denken over alternatieven. Natuurlijk zijn er nog steeds situaties waarin een SLA beter past, bijvoorbeeld wanneer het gaat om zeer specialistische kennis, wanneer het je primaire bedrijfsprocessen betreft en wanneer je wilt dat je IT-bedrijf binnen een uur aan de slag gaat om je probleem op te lossen. Daarbuiten zijn echter genoeg situaties denkbaar waarin een strippenkaart systeem uitstekend werkt. Bijvoorbeeld wanneer je verwacht dat eventuele problemen niet zo veel impact hebben op de processen binnen je bedrijf, waardoor het oplossen ervan wat minder urgent is. Of bij planbare werkzaamheden zoals het doorvoeren van kleine aanpassingen in je software.
Geen vrijheid blijheid
Een strippenkaart is, in ieder geval in onze visie, zeker geen vrijheid blijheid. Ook hier liggen wederzijdse afspraken aan ten grondslag. Als klant bepaal je zelf hoeveel uren je inkoopt voor een bepaalde periode. Dat wordt netjes vastgelegd in een overeenkomst, evenals de werkzaamheden waarvoor de uren kunnen worden ingezet. Zodra inzet gewenst is, wordt eerst een voorstel gedaan met een inschatting van benodigde uren. En uiteraard wordt netjes bijgehouden hoeveel uren er nog over zijn en ontvangt de klant maandelijks een rapportage.
Voordelen
De belangrijkste voordelen van een strippenkaart:
1.Het is snel en makkelijk
Je kunt de strippenkaart inzetten voor kleinere opdrachten. Dat scheelt veel papierwerk omdat je hier dan niet apart een overeenkomst voor hoeft op te stellen. Dit stelt je IT-bedrijf in staat snel te handelen.
2.Het is kostentechnisch interessant
Je hebt toch de zekerheid dat je binnen een bepaalde termijn een beroep kunt doen op je IT-bedrijf maar dan tegen aanzienlijk lagere kosten dan bij een SLA.
3.De kosten zijn transparant
Het is vaak best lastig in te schatten hoeveel inzet er nodig is om je software te onderhouden. Met een strippenkaart omzeil je dit probleem. Je weet van tevoren precies waar je aan toe bent en dat is fijn.
Wil je weten of een strippenkaart ook voor jou interessant is? Neem dan vooral contact met ons op.