Een app die een paar seconden blijft ‘hangen’, een luidruchtige video die ongevraagd gaat jengelen en een website die er op je laptop als een Picasso uitziet, maar op je mobieltje meer weg heeft van goedbedoeld geklieder van een peuter. Zomaar wat voorbeelden van ergernissen in ons digitale bestaan die vallen onder de noemer User Experience (UX), of gewoon gebruikerservaring. Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel.
Meer aandacht voor gedrag van gebruikers
Vergeleken met de beginjaren van software-ontwikkeling, toen developers vooral vanuit techniek dachten en ontwikkelden, is er al veel verbeterd. Er is de laatste decennia meer aandacht voor de psychologie van de gebruiker en diens behoefte aan snelheid, logica en flexibiliteit. Er lopen tegenwoordig zelfs heuse UX-managers rond. Hoewel UX geen exacte wetenschap is, en mensen nou eenmaal niet allemaal dezelfde logica en voorkeuren hebben, is er wel een aantal basisprincipes waar developers zich doorgaans aan houden:
- Het ontwerp is nuttig/relevant en bruikbaar voor mensen met een verschillend niveau.
- Het ontwerp biedt een breed scala aan individuele voorkeuren en mogelijkheden.
- Het gebruik van het ontwerp is gemakkelijk te begrijpen, ongeacht de ervaring, kennis, taalvaardigheden of het concentratieniveau van de gebruiker (‘inclusiviteit’ )
- Het ontwerp communiceert de noodzakelijke informatie effectief aan de gebruiker, ongeacht de omgevingscondities of de sensorische vaardigheden van de gebruiker.
- Het ontwerp kan efficiënt en comfortabel worden gebruikt en met een minimum aan inspanning.
Goede performance
Aan deze vooral praktisch en zelfs ethische eisen mogen de componenten uiterlijk en gevoel zeker niet worden vergeten. Software moet in elk geval geen irritatie opwekken en niet traag zijn, dus een goede performance hebben. In dit opzicht valt er voor veel websites nog een inhaalslag te maken omdat ze niet ‘responsive’ zijn, en zich dus niet automatisch aanpassen aan het device van de gebruiker. Daarmee scoor je minpunten bij klanten, maar ook bij Google dat je vindbaarheid steeds meer baseert op de mobiele versie van je website. Omdat we met z’n allen steeds meer visueel en praktisch ingesteld zijn, houden we daar bij Software Foundry volop rekening mee in onze ontwerpen.
‘Slider’
Een voorbeeld is een zogenoemde ‘slider’ die we onlangs in havenmanagement software hebben geïntegreerd. Dit is een balkje c.q. tijdlijn die naar links kan worden geschoven voor de historie van een individueel schip en naar rechts voor de toekomst. Met dat laatste weten planners wel raad. Omdat er dus geen blauwdruk is voor gebruiksvriendelijke software, zijn we vanaf het begin constant in contact met klanten om hun wensen qua gebruiksvriendelijkheid in het ontwerp te vertalen en doorlopend te optimaliseren. Tot slot hebben we UX-specialisten rondlopen die alle software op gebruiksvriendelijkheid beoordelen.
Deze eerst blog van het nieuwe jaar is overigens een mooi moment voor een evaluatie. Wij hopen namelijk dat onze verhalen jou het afgelopen jaar direct of indirect hebben kunnen verrijken. Laat ons gerust weten of dat ook zo is en hoe het wat jou betreft eventueel beter kan! We wensen iedereen een gezond en succesvol 2021 toe!