Het is inmiddels al weer elf jaar geleden dat mijn compagnon Stefan en ik de beslissing namen om Software Foundry op te richten. Ikzelf ben oorspronkelijk opgeleid in de elektrotechniek en daarmee een techneut in hart en nieren. Op mijn eerste werkplek, bij het Natlab van Philips in Eindhoven, kwam ik in aanraking met software ontwikkeling. Computertechniek en elektronica zijn heel erg met elkaar verweven en software is daar een essentieel onderdeel van. Ik werd er meteen door gegrepen en ben dan ook in die richting verder gegaan.

Lange tijd was ik met veel plezier werkzaam als zzp-er en heb ik verschillende zakelijke avonturen beleefd. Maar op een gegeven moment wilde ik meer. In 2010 werd Software Foundry dan ook geboren.

Ik barst van de technische ideeën. Ik laat me niet beperken door allerlei beren op de weg maar denk vooral in mogelijkheden. Het geeft me energie om uit te denken hoe we het voor onze klanten zo goed mogelijk kunnen organiseren. En dat geldt niet alleen voor mij maar ook voor Stefan, en de tien softwarespecialisten die wij om ons heen hebben verzameld, zij zijn daarin net zo gedreven als ik. Zeker bij bedrijfsprocessen waar sprake is van veel papieren stromen, is alles wat we aanraken grote winst.

Toen ik onlangs een ontwerp presenteerde waarmee we een aanzienlijke tijds- en daarmee kostenbesparing konden realiseren, grijnsde de directeur van het betreffende bedrijf van oor tot oor. Dat zijn de geluksmomentjes waar ik het voor doe. Als ik heb gedaan wat ik heb beloofd en daarmee mensen blij heb kunnen maken, slaap ik weer goed. Want goed beschouwd is dat misschien wel het belangrijkste in het leven.

De naam Software Foundry is niet toevallig gekozen. Het betekent letterlijk ‘software gieterij’. Wij ontwikkelen maatwerk software die zich naadloos vormt rond de bedrijfsprocessen van een onderneming. Als een soort kameleon verplaatsen we ons in onze klanten en hun bedrijfsprocessen om zo de beste kwaliteit te kunnen leveren. Juist omdat we ons niet op één specifieke branche richten, hebben we altijd een frisse blik.

Inmiddels is er een tweede vestiging in Zuid-Afrika. In september 2020 hebben we een eigen product gelanceerd voor de maritieme sector: het havenmanagementsysteem Shiplogic. De ambitie is er, net als bij de bedrijven die ik tegenkom.

Tegelijkertijd zie ik dat veel ondernemingen het moeilijk hebben in deze roerige periode. Ik wil je oproepen om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Had je toch al plannen om de automatisering van je bedrijfsprocessen aan te pakken? Doe dat dan juist nu, nu heb je de ruimte om er serieus naar te kijken. Zo ben je straks optimaal voorbereid op betere tijden. En uiteraard helpt Software Foundry je er graag bij!

Manfred Suttorp