Mede door het vele thuis- dan wel flexwerken, de opmars van de cloud en de veelheid aan devices lijkt het fenomeen ‘desktop’ rijp voor het museum. Niets is minder waar en dat geldt al helemaal voor desktopapplicaties. Los van het feit dat zulke applicaties ook op jouw en onze laptops staan, zijn ze in sommige gevallen een beter alternatief voor webapplicaties. Daar zijn ook goede redenen voor.

Het voordeel van de één is het nadeel van de ander

Met ‘wapens’ als anywhere & anytime access en het feit dat installatie van software niet nodig is, lijken webapplicaties ogenschijnlijk in het voordeel. Webapplicaties hebben echter ook hun beperkingen, zoals de afhankelijkheid van een stabiele en snelle internetverbinding. En de traagheid wanneer die verbinding niet optimaal is of als er veel gebruikers actief zijn. Zoals zo vaak is het nadeel van de één vaak het voordeel van de ander. De ‘aloude’ desktopapplicaties, in de volksmond nog steeds wel eens ‘programma’ genoemd, zijn namelijk vrijwel altijd sneller en in tegenstelling tot veel webapplicaties geschikt voor toepassingen waarvoor veel rekenkracht en snelle respons nodig is.

Zware toepassingen en continuïteit

Daarnaast hebben desktopapplicaties geen last van verschillen tussen internetbrowsers. Het lijkt dan ook geen toeval dat wij het afgelopen jaar tot grote tevredenheid van de betreffende klanten relatief veel desktopapplicaties hebben gemaakt. Zoals voor een fabrikant van reddingsgereedschap die ook onder moeilijke omstandigheden zonder storingen c.q. traag of géén internet wil controleren of de apparatuur zijn werk goed doet. Bij zware toepassingen moet je denken aan bijvoorbeeld de maakindustrie en applicaties die een hoge performance eisen van je processor of grafische kaart. Voorbeelden hiervan zijn toepassingen in de industrie, waarbij machines worden aangestuurd of gecontroleerd, of toepassingen waarbij grote bestanden bewerkt moeten worden.

Hybride oplossingen

Een andere klant, die wereldwijd met veel agenten en dealers werkt, koos op zijn beurt voor een desktopapplicatie vanwege instabiel internet op zeeschepen. Steeds vaker wordt ook gekozen voor een hybride oplossing, waarbij de primaire processen lokaal draaien en de secundaire in de cloud. Of juist andersom. Bij die laatste kun je denken aan analyses en rapportages van data die uit het veld zijn verkregen en voor verdere bewerking naar de cloud gaan. De bewerkte data worden vervolgens vaak als management- of stuurinformatie gebruikt. Zoals voor onze klant die balanstellingen doet in winkels. Voor hen maken wij een hybride toepassing van scannersoftware, een desktop- en webapplicatie. Gegevens van barcodescanners worden draadloos verzameld en ook zonder internet deels verwerkt, waarna ze naar onze service in de cloud worden gestuurd voor verdere verwerking zodra een internetverbinding beschikbaar is. Invoersnelheid en algehele performance is hier van groot belang.

Geen heilige graal

De conclusie na het lezen van deze blog moet overigens niet zijn dat desktopapplicaties nu ineens, of opnieuw, de heilige graal zijn. De keus tussen een desktop- of webapplicatie hangt sterk af van de specifieke toepassing, de individuele wensen van jou als klant en de voor- en nadelen van beide opties in jouw situatie. Het is in ieder geval een geruststellende gedachte dat wij de juiste oplossing voor elke situatie kunnen bieden.

Sta jij op het punt om software te laten bouwen en wil je weten wat voor jou de beste keus is? Neem dan eens contact met ons op via info@softwarefoundry.nl of 085 273 79 43.