Jarenlang was de stap naar de cloud voor de meeste bedrijven nog een brug te ver. Inmiddels zijn talloze bedrijven die brug gepasseerd en loopt hun cloudavontuur van SaaS-diensten zoals Office 365 tot volledige bedrijfsvoeringen in een datacenter. Net als echte wolken is de cloud enorm in beweging en verschijnen er dagelijks nieuwe componenten. Hoe ga je dat allemaal bijhouden?

‘Virtuele zelfbedieningswinkel’

Vanuit gebruikersperspectief is het antwoord simpel: gewoon niet. Des te belangrijker dus dat je, ook op ons vakgebied van softwareontwikkeling, vertrouwt op een partij die als het ware door de wolken heen de zon nog ziet schijnen. Bijna al onze maatwerksoftware ontwikkelen we zelf ook in de cloud middels PaaS, oftewel Platform as a Service. Zie het als een virtuele zelfbedieningswinkel waar we naar hartenlust gebruik kunnen maken van zaken als databases, opslagcapaciteit en bijvoorbeeld rekencomponenten. Per project kiezen we de componenten die daarvoor nodig zijn.

Best ongrijpbaar

Vooral de diversiteit in de toepassingsmogelijkheden maakt dat de cloud een wat ongrijpbaar fenomeen is. Daar komt nog bij dat het vaak niet eens relevant is waar die software nu écht draait, hooguit in welke geografische regio. Het mooie is: bijna alles kan. Zoals een centrale verwerkingsplek voor traditionele desktopapplicaties en mobiele apps, een plek waar webapplicaties hun werk doen, of kleine apparaten in het veld die hun meetwaarden ernaar toe sturen.

Wat doet er nog wel toe?

Afhankelijk van de toepassing kan de prijs van een component lager uitvallen dan die van een vergelijkbare andere component, ook al lijkt dat op het eerste gezicht niet zo. Een antwoord op de vraag ‘wat kost me dat?’ is dus (mede gelet op de stortvloed aan nieuwe cloudfunctionaliteit) in toenemende mate maatwerk. Wat is er dan, naast kosten en de kwaliteit van de software, eigenlijk nog wel relevant? Het antwoord is simpel en lastig tegelijk: vertrouwen! Durven te leunen op een partner die al meer dan twee decennia talloze projecten tot een goed einde weet te brengen. Maar ja, waar vind je zo’n partner...

Software Foundry is authorized reseller van Microsoft Azure Clouddiensten